Janneke de Haan (1976)

JannekdeHaan2019 Eliana
Foto links: Janneke en Cornelis Le Mair, tijdens de expositie van Cornelis Le Mair.
Foto rechts:
Inzending "Lang leve Rembrandt", titel: "Eliana".


In 1999 ben ik afgestudeerd als psycholoog. Ik heb ruim tien jaar ervaring op het gebied van het afnemen van psychologische onderzoeken (binnen de verslavingszorg en reïntegratie).
Ik ben mijn passie voor het schilderen steeds meer aan het uitbreiden en begeleidt nu mensen in mijn atelier in Middelbeers en op locatie in het ontspannen creatief bezig zijn. Men kan vrij werken of a.h.v. een creatieve opdracht gaan tekenen en schilderen.
Mijn schilderstijl is fris en direct, met oog voor detail en gevoel voor sfeer.

In november 2018 ben ik mijn onderneming "Janneke de Haan Coaching" gestart (coaching op het gebied van Orthomoleculaire voeding en Creativiteit).
In juni 2019 heb ik mijn 2-jarige opleiding als Orthomoleculaire Voedingscoach afgerond.
Mijn academische achtergrond in de psychologie, gevolgde creatieve cursussen en opleidingen en vooral mijn passie voor het tekenen en schilderen hebben me de handvaten gegeven om te komen tot de cursussen die ik nu aanbied.

JannekeSchilderen VrJannekedeHaan

Inspiratie
Over het algemeen is het de schoonheid van dingen die me raakt en die ik vast wil leggen op een doek. Het onderwerp van mijn doek bepaal ik in de meeste gevallen voorafgaand aan het schilderen; de sfeer, uitstraling en kleurstellingen van het doek ontstaan tijdens het schilderen.  Een enkele keer zijn kleurencombinaties en kleurenpatronen het uitgangspunt voor het maken van een schilderij en bepaal ik daarna het onderwerp.
Schilderen is ook een manier om mezelf uit te drukken en mijn gevoelens en alledaagse ervaringen een plek te geven; blijdschap, verdriet, weemoed, loslaten, verliefd worden etc.
In alle vrouwen die ik schilder zit een deel van mezelf, van mijn emoties en mijn belevenissen.
Soms maak ik gebruik van symbolen: de kracht van een bloeiende bloem, een vogel die vrijheid uitdrukt, de wolf met zijn aardse wijsheid en die bescherming biedt of de kikker, die symbool staat  voor transformatie, emotioneel genezen en plezier.
Een andere bron van inspiratie is voor mij de jaren ´50-´60, de rock ´n roll- muziek en mode en bijbehorende kledingstijl uit die periode.

"Ik schilder de wereld in mijn eigen kleuren, dan wordt hij nooit eentonig".

JdeHaan2019 boeket2olie

Achtergrond
• Vrije Academie: schilderen met olieverf, les gehad van Joost Verwey (Oirschot);
• Lid van schildersgroep Peintura (Oirschot);
• 4-daagse schildercursus ‘Bewustwording van het creatieve proces’ (Lille, België);
• Schildercursus, Marlies Vonk (Oirschot);
• Eendaagse schilderworkshop, Peter van den Borne (Eersel);
• 5-daagse schildercursus Buitenschilderen, onder leiding van Christ School (augustus 2016);
• Orthomoleculaire Voedings Practitioner (BIOK center Tessenderlo, België).